Kósa Antal

Kósa Antal

Kívánságaim 2017-re...

2017. január 02. - kosaantal

Még fülemben csengenek a Savoyai Kastélyban éjfélkor játszott nemzeti Himnuszunk akkordjai és a Székely Himnusz dallama. 1848 márckius 15-én Petőfiék leírták 12 pontban, hogy "Mit kíván a Magyar Nemzet". Most - engedje meg a nyájas olvasó - én írom le, hogy mit kívánok az elkövetkezendő esztendőre

1. Szerte bolygónkon egyszer és mindenkorra hallgassanak el a fegyverek.

2. Ember ne legyen embernek farkasa.

3. Világszerte szűnjenek meg a terrorcselekmények, sehol ne kelljen félve kimenni az  utcára, vagy abban a tudatban beülni egy vendéglátóhelyre, hogy "jajj nekem, nehogy éppen most robbanjon egy bomba vagy nehogy e percekben biztosítsa ki bombáját egy öngyilkos merénylő".

4. Földi halandók legyünk egyformák, függetlenül attól, hogy melyik vallási közösséghez tartozunk vagy éppen ateisták vagyunk. Ne számítson a bőrünk színe, ne  legyen szégyen, ha valaki sötétbőrű, vagy roma, esetleg India szülötte,

5. Szünjön meg a szegénység globusunkon, Fekete Afrika vagy egyéb földrészek gyermekei ne üres gyomorral hajtsák álomra fejüket.

6.  Aki e világra születik, éljen emberhez méltóan, ne a szemétdombról kelljen összeszednie a napi betevő falatot.

7. Ne az anyagi jóléttől függjön az, hogy valaki el tud menni orvoshoz, amennyiben a szükség úgy hozza.

8. A politikai tisztségviselők - eskűjükjhöz méltóan - pártállásuktól függetlenül a népeket szolgálják, és ne a mihamarabbi milliomossá válás szerepeljen programjában.

9. Legyenek olcsóbbak az opera-, színház- és mozijegyek, valamint más kulturális ágak belépői, hiszen a kultúra valamennyi földi halandót megilleti keresetétől függetlenül.

10. Szűnjön meg az egyes tv-adókon az erőszakkal, vandalizmussal, gyilkossággal stb. teletűzdelt filmek vetítése. A tv-csatornák vetitsenek olyan műsorokat, amelynek mondanivalója a romantika, az egymás szeretete és megbecsülése és így tovább. Amennyiben hazaér a gyerek az iskolából és leül a tv készülék elé, bekapcsolja azt, ne gyilkosságor, erőszakot, vandalizmust lásson, hanem romantikát, szeretetet.

11. Az iskolák osztályfőnöki óráin - mint egykoron - legyen most is téma, hogy az emberpalánták adják át a közösségi közlekedés járművein a helyet az idősebbeknek, vagy annak fiatal nőnek, akinek a szíve alatt egy új élet van kialakulóban.

12. Próbáljuk kinevelni a gyermekekből a túlzott alkoholfogyasztást és a drogok használatát. Ezzel kapcsolatban megjegyezném, hogy a családok ne csak az iskola nevelésére bízzák gyermekeik fejlődését, hanem ők is formálják utódaik egyéniségét.

Még sok minden jutott az eszembe, de életem első blogját nem volt szándékomban "bő lére ereszteni". Tudom, hogy amit írtam, erősen utópisztikus, de egyik pontsam sem szerepel a kör négyszögesítése, vagy fából vaskarka készítése. Ám, ha egy kicsit - értelmes fejjel belegondolunk, talán nem is megvalósíthatatlan kívánságok.

Végül idézném Váci MIhály szavait: "Az úton nemcsak elindulni, de menni, menni kell."

Hát... Jó menetelést...

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kosaantal.blog.hu/api/trackback/id/tr3212091275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsa Racz 2019.08.05. 08:29:12

sZIA, TÓNI. tE VAGY-E AZ ORSZÁG LEGJOBB GYORS- ÉS GÉPÍRÓJA?
süti beállítások módosítása